POTREBNO:
5 jaja
120 g brašna
120 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
3 žlice vruće vode
100 ml ulja
100 g ribizla
100 g borovnica
400 ml slatkog vrhnja
Biskvitna rolada s bobicama i slatkim vrhnjem došla je ovog vikenda kao utjeha nakon što se jedan divni cheesecake sa ribizlom nije ispekao kako treba. Iako smo neuspjeli cheesecake pojeli žlicom, razmišljala sam da ga ponovim, ali frustracija je bila prevelika pa sam ribizle i borovnice odlučila utopiti u dobroj staroj biskvitnoj roladi. Par jaja, šećera i brašna, oveća doza slatkog vrhnja i puno svježih, šarenih bobica i u vrlo kratkom roku biskvitna rolada s bobicama je bila spremna za uživanje i ratjerivanje tmurnih oblaka neuspjeha iz moje glave 😉 Podjestio me ovaj kolač i na to koliko jako volim ovo doba godine kada su i vrtovi i voćnjaci i police na tržnicama pune svježeg voća za koje nisi siguran da li više mame svojim koloritom, mirisom ili svježinom. Budući da moji svi, od najmanjih do najvećih isto kao i ja obožavaju svježe voće i nemaju problem sa apsolutno niti jednom vrstom, ova se biskvitna rolada s bobicama, sa puuuno ribizla i borovnica pokazala kao dobitna kombinacija koja nas je sve skupa po ne znam koji put okupila oko stola, ovaj put onog u dvorištu pod krošnjom jabuke u jedno lijeno nedjeljno popodne. O biskvitnoj roladi sam pisala već ranije, i doista nije problem napraviti ju ukoliko slijedite nekoliko osnovnih pravila, koja ponavljam i u ovom receptu za ovaj super osvježavajući proljetno ljetni desert.
PRIPREMA:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodati ulje, potom vodu, prašak za pecivo i brašno. Na kraju ručno umiješati posebno tučeni snijeg od bjelanjaka i sve skupa dobro sjediniti. Dobivenu masu izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 15 minuta.
Još vrući biskvit iskrenuti zajedno sa papirom na mokru kuhinjsku krpu, maknuti papir za pečenje pa roladu oprezno saviti zajedno sa krpom u roladu. Ostaviti da se tako u krpi ohladi.
Ohlađenu roladu oprezno odrolati, premazati većim dijelom čvrsto tučenog slatkog vrhnja, posipati bobicama ribizla i borovnica, pa sve skupa oprezno savinuti u roladu. Premazati ostatkom slatkog vrhnja, ukrasiti bobicama ribizla i borovnica. Posebno lijepo i dekorativno izgledaju bobice kada se umoče u vodu pa odmah potom uvaljaju u kristal šećer. Ovo je i dobra opcija za sve one koji ne vole kiselkasti okus ribizla 😉
Roladu kratko rashladiti, rezati na šnite i poslužiti. Dobar tek!
IZVOR : https://komicnevijesti2017.blogspot.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar