Često zanemarene namirnice leća, slanutak i bob, mogu poslužiti kao hranjiva večera u obliku gustih juha koje će vas zasititi i uz koje ćete lakše zaspati. Zbog bogatstva proteina, predstavljaju vrijednu alternativu mesu, a dodatna im je vrijednost što su lako dostupne, pristupačne cijenom i jednostavne za pripremu.
Uz grah i grašak, leća, slanutak i bob, ubrajaju se u skupinu zrnatih mahunarki koje uz ugljikohidrate sadrže odličan udio biljnih proteina, a ujedno su bogate vitaminima i mineralima.
Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, gore nabrojane mahunarke se nalaze u grupi namirnica zajedno s mesom, ribom, jajima i orašastim plodovima. Pola šalice kuhanih suhih mahunarki, zadovoljit će jedno od preporučena 2 do 3 serviranja dnevno.
Ako skuhate veće količine juhe, prednost je što je možete držati par dana u hladnjaku, čime ste osigurali nekoliko večera u užurbanom tjednom rasporedu.
Slijede tri recepta za juhe. Količine su namijenjene dvjema osobama (2-3 tanjura).
Juha od crvene leće
Sastojci:
- šalica crvene leće
- 2 žlice maslinovog ulja
- glavica luka
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- svježa rajčica
- lovorov list
- majčina dušica
- sol
- papar
Priprema:
Prednost crvene leće je što je ne morate prethodno namakati u vodi kao npr: slanutak, već je samo isperite nekoliko puta pod vodom.
U dubljem loncu na maslinovom ulju, pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte sitno nasjeckanu rajčicu zajedno s crvenom lećom te dolijte vodu tako da prekrije sastojke. Zatim u lonac dodajte majčinu dušicu i lovorov list te sastojke kuhajte na laganoj vatri oko dvadeset minuta.
Juhu posolite i začinite paprom po želji. Pustite da se ohladi pet minuta i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.
Juha od slanutka
Sastojci:
- pola šalice slanutka (otprilike 3 šake)
- 2 žlice maslinovog ulja
- glavica luka
- 2 mrkve
- 2 lovorovog lista
- sol
- papar
Priprema:
Slanutak je potrebno prethodno namakati u vodi preko noći.
Sitno nasjeckani luk i mrkvu pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
U lonac dodajte slanutak i dolijte vodu taman da ga prekrije. Ubacite dva lovorova lista te začinite paprom i soli po želji.
Nakon 30-ak minuta, kad je slanutak potpuno skuhan, izmiksajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu juhe.
Juha od boba
Sastojci:
- pola šalice mladog boba (3 šake)
- 2 žlice maslinovog ulja
- glavica luka
- veća mrkva
- 2 češnja češnjaka
- bosiljak
- sol
- papar
- šaka suncokretovih sjemenki
Priprema:
Najbolje je koristiti mladi bob kojemu ne treba prethodno skinuti ljusku ili već očišćeni, smrznuti bob iz vrećice. Ako bob nije jako mlad, prokuhajte ga u kipućoj vodi na dvije minute pa ćete mu lakše skinuti ljuske pritiskom zrna između palca i kažiprsta. Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se namače preko noći.
Nakon što su se prethodno nasjeckani luk, mrkva i češnjak dovoljno pirjali na maslinovom ulju, u lonac ubacite bob te dodajte toliko vode da prekrije sastojke.
Juhu začinite prstohvatom bosiljka, papra i soli te pustite da se kuha otprilike pola sata. Na kraju izmiksajte sastojke i po potrebi dodajte šaku suncokretovih sjemenki.
0 komentari:
Objavi komentar