ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Somborka u turšiji

Sastojci
3 kg paprike somborke
2 l vode
60 gr soli
50 gr šećera
50 gr esencije
1 kašičica vinobrana
po želji biber u zrnu
lovor..



Priprema
1.
Paprike oprati i obrisati, pa ih iseći na filete (veće komade). Obavezno koristiti rukavice kada se seče ljuta paprika, jer se ljutina zavuče u pore pa peče i koža na rukama i sve što ruke dotaknu (oči!!!)
2.
Slagati komade u čiste tegle. Po želji dodati zrna bibera i lovor (ja ne dodajem). Da komadi paprike ne bi isplivali na površinu pritisnuti sve plastičnim pritiskačima.
3.
U veći sud sipati vodu, so, šećer, esenciju i vinobran. Sve dobro promešati da se sadržaj rastvori i tečnost izbistri. Kutlačom nalivati tegle do vrha, tako da sve paprike budu prelivene. Zatvoriti poklopcima na šraf i tegle odložiti na suvo i tamno mesto.
4.
Paprike se ukisele za 2-3 nedelje, a dobre su sve do sledeće sezone! Odlične su kao meze uz rakijicu, a ja ih volim kao salatu uz pasulj ili uz moj klot krompir - paprikaš.
Od ove mere sam dobila 8 tegli po 580 ml. Inače, paprike mogu da se slažu i u plastičnu kanticu, ali je meni staklo uvek bolje rešenje!
5.
Kumina original mera (za 10 - 12 kg mešanog povrća za turšiju) je 10 l vode, 300 gr soli, 250 gr šećera, 250 gr esencije i 2 kesice (od po 10 gr) vinobrana. Ja sam preliv procentualno smanjila, petina mere mi je bila sasvim dovoljna za 3 kg paprike, čak je malo preliva preteklo.

IZVOR : https://komicnevijesti2017.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar