petak, 19. kolovoza 2016.

Muffin: ugriz proteinskog zadovoljstva!

Ideja je napraviti ukusne muffine, naravno s visokim udjelom proteina. Kako sam i inače u žurbi, volim u pravilu brze i jednostavne stvari. I ma koliko me svi uvjeravali da se muffini moraju peći u pećnici, ja ću vam reći: E pa ne moraju! Slijede tri različite varijante muffina, svi s visokim udjelom proteina, za čiju pripremu nije potrebno više od 15ak minuta.

Muffini s kremom od posnog sira i šumskog voća
Ovo je malomasna kombinacija, s omjerom proteina i ugljikohidrata 1:1. Odličan su izbor za doručak ili kao PWM obrok.

Vrijeme pripreme:15 min
Vrijeme pečenja: 3 min

Sastojci (za 4 muffina):
Za nadjev:

30 g zobenih pahuljica
10 g pšeničnih posija (pogledajte sastav, ja sam koristila one s udjelom proteina oko 16 %)
10 g grožđica
4 g praška za pecivo
50 g jaja (jedno cijelo jaje M veličine)
stevia (ili neko drugo sladilo)
Za kremu:

100 g posnog sira
30 g whey proteina (ja sam uzela okus čokolade)
50 g smrznutog šumskog voća (možete i bilo koje drugo voće)
Postupak:
U mikseru smiksajte sastojke za nadjev. Po potrebi dodajte malo vode. Smjesa mora biti gusta, ali tekuća.

Ulijte smjesu do polovice kalupa za muffine i ubacite u mikrovalnu na 3 minute na najjače.
U posebnoj zdjelici dobro promiješajte posni sir i proteine sirutke. U smjesu dodajte smrznuto voće i pomiješajte.

Muffine izvadite iz mikrovalne i napunite kalupe kremom od sira.
Možete ih jesti odmah, iako ih ja volim pustiti u frizeru 10ak minuta.

Nutritivne vrijednosti (za 1 muffin):
Energetska vrijednost: 110 kcal
Bjelančevine: 12,3 g
Masti: 2,3 g
Ugljikohidrati: 10,3 g

Muffini od wheya i banane
Također odličan izbor za PWM ili doručak. Radi banane tijesto je rahlo i slatko. Sama priprema je jednostavna i brza.

Vrijeme pripreme: 5 min
Vrijeme pečenja: 3 min

Sastojci (za 4 muffina):
100 g banane
30 g whey proteina (opet sam koristila čokoladu)
50 g posnog sira
50 g jaja (jedno jaje M veličine)
4 g praška za pecivo
Priprema:
Bananu nasjeckajte na kockice i prvo ugrubo pomiješajte sa sirom. Dodajte jaje, whey i prašak za pecivo pa dobro izmiksajte. Također, po potrebi dodajte malo vode.
Ulijte smjesu u kalupe. Ovdje su korišteni kartonski kalupi pa su se malo raširili. Puno bolja je opcija silikonski pojedinačni kalupi (autorica je upravo u potrazi – javim detalje kad ih nađem).
Naravno, ubacite u mikrovalnu na 3 minute.

Ako vam fali slatkoće, možete napraviti i premaz: pomiješajte malo kakaa smanjene masnoće, wheya i sladila. Dodavajte vodu dok ne dobijete željenu gustoću.
Nutritivne vrijednosti (za 1 muffin, bez premaza):
Energetska vrijednost: 76 kcal
Bjelančevine: 9,3 g
Masti: 1,8 g
Ugljikohidrati: 7,3 g

Čokoladni muffini od tikvica
Da, dobro ste pročitali od tikvica. Možda vas iznenađuje, ali tikvica se pokazala odličnim povrćem za ovu low carb varijantu. Daje punoću i rahlost muffinima, a vama korisna vlakna. Low carb obroci su idealan izbor za zadnji obrok prije spavanja.

Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme pečenja: 3 min

Sastojci za 4 muffina:
100 g tikvice (samo vanjski tvrđi dio, bez sjemenki)
10 g kokosovog brašna
10 g kakaa smanjenog udjela masti
50 g jaja (jedno jaje M veličine)
50 g posnog sira
30 g whey proteina (i opet čokolada)
4 g praška za pecivo
stevia ili sladilo po volji
Postupak:
Tikvicu dobro operite, a po želji i ogulite. Kupovne tikvice obično gulim, za svaki slučaj. S nožićem za guljenje krumpira narežite mesnate dijelove tikvica na trakice.

Ubacite u mikser i dodajte kakao, kokosovo brašno, jaje i posni sir.
Umiješajte whey i prašak za pecivo po potrebi dodajte vode.

Smjesu rasporedite u 4 kalupa. Slobodno ih napunite do vrha.
I ostatak znate: u mikrovalnu na tri minute.
Nutritivne vrijednosti (za 1 muffin):
Energetska vrijednost: 80 kcal
Bjelančevine: 10,5 g
Masti: 3,5 g
Ugljikohidrati: 2,5 g

IZVOR : https://komicnevijesti2017.blogspot.com

0 komentari:

Objavi komentar