Evo jedne fine dijete za ljubitelje masnog i sve one koje danima grize savest posle pojedenih 200 grama čvaraka ili/i isto toliko slanine. Dobre vesti su da mogu slobodno jesti masnoće - i još uz to gubiti kilogrami. Loše vesti: Nema umakanja hleba u sok od pečenja ili sitne čvarke... jer... u ovoj dijeti nema hleba (kao ni drugih namirnica bogatih ugljenim hidratima).
LCHF dijeta podrazumeva unos znatno manjih količina ugljenih hidrata i povećanje unosa masnoća koje kod ove dijete predstavljaju glavno gorivo za organizam. Atkinsonova dijeta takođe zagovara smanjen unos ugljenih hidrata, ali na račun i proteina i masnoća što na neki način ove dve dijete čini sličnima.
Osvrnimo se na masnoće...
Poslednjih godina bilo je dosta rasprava o masnoćama - da li su baš toliko štetne koliko se o njima priča ili su "kolataralna šteta" pogrešnih zaključaka istraživača na polju ishrane proteklih tridesetak godina. Iz sve više studija - proizilazi da su se nekadašnji autoriti na polju ishrane malo prevarili i više od tri decenije davali pogrešne preporuke koje se odnose na izbegavanje određenih vrsta masnoća. Zvanične preporuke koje i danas važe su: Izbegavajte zasićene masnoće (masnoće uglavnom životinjskog porekla) i koristite one nezasićene (različita ulja, margarini kao i bijne masti). Nove, nezvanične, preporuke glase: Jedite dosta zasićenih masnoća, ništa strašno vam neće biti ali izbegavajte ulja i hidrogenizovane masnoće kao i ugljene hidrate. Inače, sve je više potvrda da je LHCF najdelotvornija u smanjenju telesne težine i borbi protiv povišenog šećera.
Kako LCHF praktično izgleda
Jednostavno rečeno: jedite meso, ribu, zeleniš koji raste iznad zemlje i prirodne masnoće, na primer puter, a zaobiđite šećer, hleb, testa, pirinač, krompir...
Jedite kada ste gladni, do sitosti, a onda povucite ručnu. Jednostavno, zar ne? Ne treba računati kalorije, niti meriti gramažu hrane. Zaboravite polugotova i gotova jela, kao i lajt i dijetalnu hranu i pića. Mehanizam po kome "radi" LCHF dijeta je jednostavan: kada se u ishrani izbegne šećer i smanji unos ugljenih hidrata, tada se stabilizuje nivo šećera i opada nivo insulina. Iskorišćavanje masti se povećava i čovek se oseća sitijim a kilogrami odlaze...
Saveti za ishranu
Jedite bez ustezanja do sitosti:
Sve vrste mesa – goveđe, svinjsko, pileće, divljač. Masnije meso je korisnije, a taskođe i pileća kožurica. Ako je moguće, birajte ekološki proizvedeno meso, stoke i živine koja je pasla;
Riba i rakovi: sve vrste, naročito masnije;
Jaja na sve načine: kuvana, pržena, omleti...;
Prirodne masnoće: sosevi i umaci, ali koristite puter i pavlaku kod pripremanja, jer će jela biti finija i zasitnija. Takođe je preporučljivo kokosovo, maslinovo i ulje od repice;
Zeleniš iznad zemlje: sve vrste kupusnjača (karfiol, brokoli, prokelj), zatim špargla, tikvice, patlidžan, masline, spanać, pečurke, krastavci, salata, avokado, luk, paprika, paradajz...
Mlačni proizvodi: birati uvek najmasnije: pravi puter, pavlaku sa 40% masnoće, kajmak, masne sireve, masne grčko/turske jogurte (10% masnoće). Mleko i malo masni proizvodi od mleka sadrže mnogo šećera. Izbegavati šećerenje, dodavanje bilo kakvog aditiva za ukus kao i posne jogurte;
Koštuničavo voće: količine nisu ograničene;
Bobičasto voće: količine nisu ograničene, naročito maline, jer one imaju malo šećera a veoma se lepo slažu sa masnim šlagom.
Izbegavati:
Šećer (najgori izbor): osvežavajuće napitke, voćne sokove, „sportska“ pića, čokoladu, peciva;
Suhomesnate proizvode - jednostavno u njih trpaju sve i svašta pa se tako mogu naći i sojino brašno i razni neželjeni aditivi... Ako imate pouzdane dobavljače kvalitetnih suhomesnatih proizvoda - ond oni prelaze u kategoriju Dozvoljeno;
Sladoled, pahuljice za doručak... Izbegavati, takođe, i zaslađivače;
Ulja - suncokretovo, kukuruzno, sojino - bogata su omega 6 masnim kiselinama koje su prilično štetne;
Hleb, testa, pirinač, krompir, čips, zobenu kašu, musli... Proizvodi od „celog zrna“ nisu dobri, ali su manje štetni. Korenje repe, celera, koristiti samo u manjim količinama;
Margarin: industijski pripremljena imitacija putera, neprirodno bogata omega 6 masnoćama. Od njega nema nikakve koristi i lošeg je ukusa. Prema statistici postoje bolesti, kao što je astma i razne upale, za koje je krivac upravo margarin
Pivo: tečni hleb. Prepuno je šećera iz melase;
Slatko voće i sušeno voće.
I još:
Ponekad se može konzumirati čokolada (sa najmanje 70% kakaoa) kao i čaša dobrog suvog vina;
Svakodneva pića su, naravno voda, kafa, i čajevi.
Preporuke za doručak
Jaja i slanina, omlet, ostaci jučerašnje večere, kafa, jaja sa majonezom ili puterom, sir premazan puterom i šunka, komad bri sira sa šunkom ili nekom salamom i jogurtom koji sadrži mnogo masnoće sa koštuničavim plodovima…
Preporuke za ručak i večeru
Meso, riba ili piletina, za zelenišem i finim, masnim prelivom, krompir ima mnogo zamena, na primer pire od karfiola ili brokoli. Gulaši, čorbe od odabranih namirnica koje sadže veoma malo ugljenih hidrata. Jelo će biti ukusnije ako se koristi puter, pavlaka ili kačkavalj. Ova ishrana ne izaziva potrebe za “grickanjem izneđu obroka”. Ali, ako je baš, ponekad, neophodno, pripremite sebi komad kačkavalja sa šunkom ili uzmite masline, lešnike, komad sira možda kuvano jeje, koštuničavo voće. Ako zaista ogladnite između obroka to samo znači da ne jedete dovoljno. Ne bojte se masnoća, jedite malo više i duže ćete biti zadovoljni.
I, naravno, ako počinjete ovu dijet obavezno iz kuće izbaciti sve namirnice koje sadrže ugljene hidrate. A naročito: bombone, čips, voćne sokove i osvežavajuća pića, margarin, šećer u bilo kom obliku, hleb, testa, pirinač, krompir, pahuljice, sve što je osiromašeno, keks, sladoled.
IZVOR : https://komicnevijesti2017.blogspot.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar