Svima nam je poznata izreka „jedna jabuka na dan, tjera doktora van“ – ali sada izgleda možemo reći isto i za mandarine. Znamo da je u ovim zimskim danima u organizam potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama kao što su to mandarine, limun, narandža i grejp. Konačno je počela sezona mandarina, trgovine su prepune ovim voćem i treba maksimalno iskoristiti ove blagodati te ih što više konzumirati.
U 100 grama mandarina imamo samo 34 kcal, 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobivamo vitamin A, koji je veoma važan za dobar vid i lijepu kožu.
Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita. Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.
Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1,B2 i B3, te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Zbog svog diuretičkog svojstva, pomažu i u borbi protiv celulita. Prema istraživanjima, konzumacijom ovog voća možete se zaštiti od srčanog udara, dijabetesa, moždanog udara, kao i pretilosti. Nobiletin, pigment koji se nalazi u kori mandarine je deset puta snažniji od onoga koji se dobije iz grejpa.
Časopis „Diabetes“ prenosi da su istraživači sa Univerziteta Western Ontario u Kanadi, hranili dvije skupine miševa hranom koja sadrži visok procenat masti i jednostavne šećere. Prva skupina miševa je dobila na masi i pokazala je znakove vezane za metabolički sindrom – povišen holesterol i trigliceride, povišena razina inzulina, glukoze i masnoće na jetri – sve što dovodi do povećanja rizika od dijabetesa i bolesti srca.
Međutim, druga skupina, kojoj su dodali nobiletin u ishranu je dobila normalnu količinu težine nije došlo do porasta holesterola, inzulina ili glukoze. Također su bili osjetljiviji na inzulin i utvrđeno je da se na njihovoj jetri nalazi manje masnoće.
Voditelj istraživanja, dr Murray Huff je rekao: „ Miševi koji su u ishrani imali nobiletin su bili zaštićeni od pretilosti. „I kroz duže studije, nobiletin je također ove životinje zaštitio od arteroskleroze, dodatnog plaka u arterijama, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara. „Ovo utire put budućim istraživanjima da se otkrije da li je to liječenje prikladno srodnim uvjetima kod ljudi.“ Dr.Huff-ovo prethodno istraživanje je dokazalo da flavonoid,naringenin koji se nalazi u grejpfrutu također štiti od pretilosti i metaboličkog sindroma. Ali flavonoid koji se nalazi u mandarinama je dosta moćniji, rekao je on. Objasnio nam je: „ Ono što je zapravo interesantno jeste to da nobiletin ima deset puta jači zaštitni učinak u odnosu na naringenin, i ovaj put smo pokazali da nobiletin posjeduje sposobnost da nas zaštiti od arteroskleroze.“
Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tijekom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar