Zimski period u kom su česta pomjeranja na temperaturnoj skali, i koja nekada znaju biti i neprirodna za to doba godine, idealna su za razne viruse koji se brzo aktiviraju i počinju izazivati mnogobrojne prehlade i gripe. Zbog toga, zimi je od velike važnosti prilagodba ishrane i pojačavanje unosa posebno onih zdravih i vitaminima i mineralima bogatih namirnica.
Slobodno se može reći da je jedna voćka prva na listi preporučenih namirnica, voćka kojom su fascinirani stručnjaci, a koja istovremeno i nije toliko često na trpezama, ponajviše zbog svog malo komplikovanijeg načina pripremanja za konzumiranje.
Naravno, radi se o naru, "vitaminskoj bombi", kako ga često nazivaju, koji je toliko blagotvoran za organizam da je doveden u direktnu vezu sa zaustavljanjem nekih od najrasprostranjenijih, pa čak i nekih od najtežih bolesti modernog doba.
U nastavku možete provjeriti šta stručnjaci poručuju kada je u pitanju konzumiranje nara.
Spašava od gripe, pa čak i od raka
"Nar je voće koje je vrlo bogato vitaminom C i konzumiranje nara ili svježeg soka od nara jača imunitet. Na taj način ljudi se mogu štiti i od mogućnosti raka i od gripe. U slučaj gripe konzumiranjem nara se može mnogo brže i lakše izliječiti, jer on vaš imunitet čuva jakim. Zbog toga smatram da je nar jedno od najvažnijih voćki u zimskom periodu", poručuje Ali Unal, profesor na Odjelu za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Erciyes u turskom gradu Kayseriju.
Ova fantastična svojstva nara prvenstveno su rezultat sjajnih antioksidantnih svojstava ovog voća, koje obiluje vitaminima A, E i C, koji zajedno sjajno podižu imunitet.
Autor:Ramiz Šerbečić
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
Izvor:recepti-kulinarka.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar